Çocuk ve Ergenlerde Bilişsel Davranışçı Terapi Nedir?

Bilişsel davranışçı terapi öncelikle yetişkinlerde uygulanmaktaydı. Daha sonra çocuklar ve ergenlerde BDT yaklaşımı ile çalışılmaya başlanmıştır. Çocuklar ve ergenler ile bilişsel davranışçı terapide amaç; düşünce, duygu ve davranış üçgenindeki yapıların düzenlenmesini sağlamak ve olumlu çıkarımlar elde edilmesini sağlamaktır. Olumsuz düşüncelerin, davranışlar üzerinde de etkileri olur. Bu nedenle çocuk/ergen yaşadığı durumlar karşısında sağlıklı tutumlar göstermekte zorlanır. 

Bunun sonucunda depresyon, anksiyete ve kaygı bozukluğu gibi bozukluklar ortaya çıkabilir. Duygu, düşünce ve davranışların karşılıklı olarak birbirini etkilediğini savunan bilişsel davranışçı terapi, düşünce sisteminin değiştirilmesi sayesinde çocuk/ergenin tepkilerinin de değişeceğini ve dünyayı farklı yorumlayacağını savunmaktadır.

Bilişsel davranışçı terapi sayesinde çocuk ve ergenler, kaygı ve depresyon semptomları ile baş etmeyi öğrenebilir; zihinlerinin potansiyelini fark ederek kendilerine yeni yollar çizebilirler. Bunun sonucunda tepki gösterdikleri pek çok eyleme yaklaşımlarını değiştirip; daha sakin ve uyumlu bireyler haline gelebilirler.
 

WeCreativez WhatsApp Support
Merhaba Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?