Kariyer Danışmanlığı, kişilerin meslek seçimleri konusunda kararsız kalma, kariyer planlama, iş bulma becerileri, uzun süreli işsiz kalma, sürekli iş değiştirme, çalışma arkadaşları ya da yönetim ile anlaşamama ve mobbing, iş değiştirmeye cesaret edememe, pozisyonunda sabit kalma, iş yerinde mutsuz olma, emekli olma sürecini yönetememe ya da çeşitli korkulardan dolayı erteleme gibi kariyer hayatlarına ilişkin yaşadıkları sorunları kapsayan kişiyle ya da grupla sürdürülen danışma sürecidir.
Bu süreçte kariyer psikolojik danışmanın temel amacı destek almak isteyen kişilerin yaşam rollerini ve kariyer amaçlarını netleştirmektir. Kişilerin ilgi ve yetenekleri ile bireylerin yaşam rolleri ve kariyer amaçlarının neler olduğu ve hedef koyarken ya da bu hedefe ulaşırken yaşadıkları sıkıntıların neler olduğu tespit edilir.
Kariyer psikolojik danışmanlığı süresince bireylerin sahip oldukları kişilik özellikleri, ailelerinin beklentileri, iş olanaklarının gerçekliği, ekonomik imkanları, istekler ile gerçeklerin çatışması, geçmiş deneyimlerin sebep olduğu hayal kırıklıkları sonucu atılımda bulunmama durumları da dikkate alınarak bütüncül bir danışma süreci takip edilir.